Opdrachten
Opdrachten

Presentatie opdracht SCALA

Mavo-leerlingen van de klassen 2m1 en 2m2 presenteerden voor Bèta Challenge het resultaat van hun research naar drie verschillende typen vliegtuigen. Opdracht was de Airbus A319 NEO, Boeing 737 MAX 7 en Bombardier CS 300 met elkaar te vergelijken en vervolgens een van de vliegtuigen in een presentatie aan te prijzen. In opdracht van Scala (Stichting Campus Amsterdam Lelystad-Airport), waaraan zij ook een bezoek brachten, vertegenwoordigden de leerlingen één van de drie vliegtuigfabrikanten. In de presentaties werden vliegtuiggewicht, vliegbereik, benodigde lengte startbaan, betrouwbaarheid motoren, brandstofverbruik, onderhoud, comfort voor passagiers, vrachtcapaciteit, geluid, CO2 emissie, aanschafprijs en levensduur met elkaar vergeleken. Ook het bedenken van een slogan en logo hoorde bij de opdracht.

Piet Mathôt van SCALA was aandachtig toehoorder van de zes presentaties. Na afloop nam hij het woord. ‘Knap dat jullie zoveel informatie hebben weten te vinden. Het was geen eenvoudige opdracht. Mijn complimenten voor de uitvoering. Ik merk dat jullie het best spannend vinden om te presenteren. Dat is goed. Het is een proces waarin je geleidelijk moet groeien. Het is mooi om te zien hoe goed jullie de 21th century skills al beheersen. Complimenten voor de prachtige 3D presentatie van Twan over de binnenkant van het vliegtuig. Nog een tip voor alle sprekers. Zorg dat je goed te verstaan bent. Spreek duidelijk en maak contact met je publiek. Dat is een kwestie van wennen. Je leert dat door veel te oefenen. ‘ Piet Mathôt werd door de leerlingen bedankt voor zijn komst en de hartelijke ontvangst bij SCALA.

==============================================

‘Ontwerp een aantrekkelijk, uitdagend en prikkelend speeltoestel voor kinderen van 12 - 15 jaar, dat aansluit bij de wijk’.  Met die opdracht van de gemeente Noordoostpolder gingen onze mavo-leerlingen Bèta College de afgelopen periode aan de slag. Alle ontwerpers presenteerden hun speeltoestel in de eigen klas. Per klas werden twee ontwerpen uitgekozen die woensdag gepresenteerd werden aan de opdrachtgever. Naast wethouder Poppe en de heer Van der Wal van de gemeente was ook mevrouw Bakker van Kompan speeltoestellen aanwezig in de raadzaal. Wethouder Poppe heette leerlingen, docenten en ouders van harte welkom. ‘Het is mooi dat jullie nadenken over de invulling van de openbare ruimte. Vroeger werd dat veel meer door de gemeente alleen bepaald. Nu zijn we daar met z’n allen verantwoordelijk voor. We komen samen tot iets moois en kunnen daar met elkaar van genieten. Dat is een prachtige ontwikkeling. ‘ 

   


De eerste klassers presenteerden hun speeltoestel vol verve.  Alle groepsleden kwamen aan de beurt en de  presentaties zagen er professioneel uit. De mooiste maquettes passeerden de revue.  Schommeltoestellen, glijbanen, klim- en klauterobjecten. Er werd aandachtig gekeken en geluisterd. Daarna was het tijd voor het  juryberaad. Melvin uit klas 1MH2 had er wel vertrouwen in. ‘De juryleden kijken steeds naar onze helikopter. Ik denk dat wij wel winnen. ‘, zo lachte hij. Even later nam wethouder Poppe  het woord voor de uitslag van de jury.  ‘Complimenten aan alle groepen voor hun fantastische creativiteit en goede presentaties. Ik vind het heel knap hoe jullie de speeltoestellen presenteren voor zo’n grote groep mensen en dan ook nog wel in de raadzaal. De jury vond het best lastig. Er waren heel veel mooie ontwerpen. We zijn tot de conclusie gekomen dat er vijf tweede prijzen zijn en één eerste prijs. Erg mooi was het ontwerp van de groep die de verbinding maakt tussen binnen en buiten. Tussen thuis in je eentje gamen en buiten spelen en kletsen met je vrienden. Een mooi herkenbaar ontwerp ook. Namelijk een helikopter.’  Melvins vermoeden bleek  dus juist. Een luid applaus klinkt voor de groep van Maarten, Melvin, Vayneth en Kyra. Wethouder Poppe vervolgt, ‘Ik wil  nog wel even een klein minpuntje kwijt aan de winnaars. Het argument dat jullie te weinig tijd hadden om de helikopter te verven. Dat komt niet heel goed over. Is een leerpunt voor de volgende keer. Maar verder een prachtig ontwerp hoor. Mooi herkenbaar. En de kleur? Daar komen we in overleg vast wel uit’.