U bent hier:   Home
  |  Inloggen

Article Details

Geslaagde terugkomdag 4-12-2014

Vrijdag 28 november kwamen ruim 85 oud-leerlingen op school om voorlichting te geven. De sfeer was zoals ieder jaar heel gezellig. Deze dag is opgezet voor leerlingen uit de bovenbouw van het havo en het vwo om hen te helpen bij het maken van hun studiekeuze. Een keuze die door de aangescherpte regelgeving steeds eerder gemaakt moet worden en waarbij ook aan meer voorwaarden voldaan moet worden.


Zo’n 85 oud-leerlingen die in 2013 eindexamen hebben gedaan kwamen voorlichting geven over hun studie of over het tussenjaar dat zij hebben genomen. Zo is een leerling van het vwo drie maanden wezen backpacken in Nieuw-Zeeland en Australië, een andere leerling heeft eerst een deficiëntie cursus natuur- en scheikunde gevolgd, om daarna alsnog een studie te gaan doen waarvoor geen natuur- en scheikunde nodig waren.


Verder werd aan de leerlingen verteld wat ze vooral wel moeten doen of hoe ze het absoluut niet moeten aanpakken. Vooral meelopen werd aanbevolen. Daarnaast werd opgemerkt dat je iets moest gaan doen dat je leuk lijkt, niet alleen kijken naar de vakken waarin je goed bent. Vragen over het studentenleven in z’n algemeenheid kwamen tijdens een forum aan de orde. Daarbij werden vragen beantwoord als: wat kost een kamer, kun je rondkomen van je studiefinanciering, maar ook wat is er voor een student te beleven in de stad waar hij/zij studeert en wat is er te beleven bij een studenten- of studievereniging. Veel oud-leerlingen geven aan lid te zijn van hun studievereniging, vooral om nieuwe contacten op te doen, maar ook om goedkoop aan boeken en dictaten te komen. 

Deze manier van voorlichting geven is, behalve dat het heel gezellig is, voor de huidige  leerlingen een van de leukste manieren om met je studiekeuze bezig te zijn omdat ze de oud-leerlingen vaak nog wel kennen van toen ze op school zaten of dat ze nu bij broers of zussen van de voorlichters in de klas zitten. Dit maakt het makkelijker om vragen te stellen en adressen uit te wisselen om ook eens op de hogeschool of universiteit een kijkje te gaan nemen.

De middag werd afgesloten met een gezellig etentje bij de chinees, waar alle belevenissen van de afgelopen anderhalf jaar, voor zover niet uitgewisseld via whatsapp en facebook, aan elkaar konden worden verteld.


Terug