U bent hier:   Home
  |  Inloggen

Article Details

Internationalisering vmbo b-k 10-6-2014
Maandag 26 mei was het eindelijk zover. Het laatste land Roemenië was aan de beurt. Andere landen waren Portugal, Spanje, Oostenrijk en Turkije. Dat Roemenië niet echt een bekend land is bleek wel uit de belangstelling van de leerlingen. Er konden er twee mee en er hadden er zich ook maar twee aangemeld. Roemenië is een land 6 x zo groot als Nederland en heeft 21 miljoen inwoners. Het grootste gedeelte van de bevolking is Roemeens orthodox.

We vlogen naar Boekarest. Nadat iedereen was gearriveerd vertrokken we samen met de Roemeense docenten en leerlingen per bus naar Sinaia. Ingecheckt in het hotel en daarna gezamenlijk gegeten. Omdat iedereen erg vroeg was vertrokken liet het bed niet lang op zich wachten.De volgende dag stonden er twee kastelen op het programma. Peles castle is opgeleverd in 1883 en was het kasteel voor de koning en koningin. Vervolgens door naar Bran castle, dat vooral bekend is van de opnames voor de Dracula film. Dit kasteel dateert van de 13e eeuw.Op weg naar onze eindbestemming Investi zouden we de Black Church in Brasov nog bekijken, maar aangekomen bij de Church bleek deze dicht te zijn. Brasov is een prachtige stad die met Europees geld gerestaureerd is. Wat erg grappig was dat Brasov een Gaastra winkel heeft (de enige in Roemenië). Na een tocht van vier uur arriveerden we eindelijk in Investi. Onze leerlingen werden daar opgewacht door de gastgezinnen. De docenten sliepen in Barlad, ongeveer op 25 km. Investi is een klein dorp en de school heeft ongeveer 300 leerlingen. 

Wat heel opvallend is dat de tijd stil heeft gestaan voor veel inwoners en dat de jeugd er heel modern is. Maar verder zie je voornamelijk paard en wagen en de mensen verdienen hun brood met de verbouw van groenten en fruit, die ze op de markt verkopen. Hun enige gereedschap is de schop.Woensdag morgen terug naar Investi en daar werden we op een hartelijke manier door de leerlingen in Roemeense klederdracht welkom geheten. De school bekeken en vervolgens naar het openluchtmuseum in een plaatsje verderop. Daar werden wij ontvangen met Roemeense muziek en dans. ’s Middags kregen we eerst een optreden van de twee schoolorkesten en diverse dansgroepen. Muziek en dans zijn naast sport erg belangrijk op deze school. vervolgens hebben alle leerlingen een presentatie over het project gehouden en de avond werd afgesloten in een karaokebar.

Donderdag zijn wij bij een traditioneel Roemeens orthodox Hemelvaart geweest. Er werden allerlei spijzen (vooral brood en zoetigheden) gezegend door twee orthodoxe priesters. Na afloop werd al het eten uitgedeeld en gingen wij met een zak vol eten terug naar school. We hebben de avond afgesloten met een uitgebreid diner met tussen de gangen door dansen op traditionele Roemeense en Turkse muziek. Deze avond was voor veel leerlingen het hoogtepunt. Ondertussen hadden ze elkaar ook wat beter leren kennen. Vrijdag een bezoek aan een zoutmijn gebracht . ’s Avonds nog met de docenten gegeten en op tijd naar bed want de volgende ochtend vertrokken wij met de auto naar Boekarest, alwaar onze terugvlucht om 14.00 uur gepland stond.Wat ons voornamelijk is bijgebleven dat de mensen zo ontzettend aardig zijn. Je wordt er helemaal blij van. Wij hebben erg veel met de bus gereisd, maar daardoor hebben wij veel gezien. Het is een prachtig land maar met erg veel problemen. Wij hebben het als zeer bijzonder ervaren.

Daniel Kaptijn, Jelan Shbila, mevrouw Pool en mevrouw Kroets. 


Terug