U bent hier:   Home
  |  Inloggen

Article Details

SCPO en Emelwerda in actie 25-3-2014
Samen met de SCPO scholen in actie voor Edukans Going Global

 Unieke samenwerking

 In 16 jaar Edukans Going Global haalden Nederlandse scholieren al 8 miljoen euro op voor onderwijs in ontwikkelingslanden. De samenwerking van een middelbare school met dertien basisscholen is echter uniek. Samen met de SCPO (Stichting Christelijk Primair Onderwijs) scholen uit de Noordoostpolder houden wij woensdag 16 april een actiedag. 


Kenia

Lucas Lohuis, leerling van onze school, en Hilde Jansen, leerkracht bij ‘Op de Wieken' in Tollebeek, zijn net terug uit Kenia. Zij bezochten voor Edukans Going Global onderwijsprojecten en werkten samen met lokale jongeren aan beter onderwijs. Dit uitwisselingsprogramma heeft als doel de betrokkenheid van jongeren bij ontwikkelingssamenwerking te vergroten. 


Actiedag
Woensdag 16 april zal er een actiedag zijn, waarbij basisschoolleerlingen en middelbare scholieren samen in actie komen. De actiedag op het Emelwerda College begint dinsdag 15 april om 20.00 uur en loopt door tot woensdag 16 april om 16.00 uur. 

Voorafgaand aan de actiedag is er op vrijdag 4 april een schoolfeest voor Emelwerda-leerlingen in Chez Marknesse. Alle entreegelden zullen worden geschonken aan Going Global. 

De actiedag wordt 'feestelijk' geopend op dinsdag 15 april om 20.00 uur. Dit zal gebeuren vóór gebouw de Peppel, waar de palen staan die vanaf dan zullen worden gebruikt voor het vierentwintig uur paalzitten. 

Paalzitten
Er zullen zeven palen worden gebruikt met dwarsbalken ertussen waar ook mensen op kunnen zitten. Het is de bedoeling dat mensen geld geven om even boven te mogen zitten tussen de paalzitters. Meneer De Graaf, docent godsdienst, zal de hele vierentwintig uur blijven zitten.

LAN-party
Iets voor de opening, tussen 19.00 en 20.00 uur,  zal de LAN-Party beginnen. Dit deel van de actie is alleen toegankelijk voor leerlingen van het Emelwerda College. De leerlingen betalen een entreeprijs om te mogen deelnemen.

Lesmarathon
Er zal gedurende de nacht een derde klas zijn die de hele nacht door interessante workshops en lessen krijgt. Deze lessen zullen worden gegeven door bijzondere en beroemde mensen uit de NOP en een aantal docenten. Zo zal de nacht bijvoorbeeld beginnen met een muziekworkshop van iemand uit een relatief (landelijk) bekende band, en er zal ook een kookworkshop worden gegeven door le Mirage. De lesmarathon is alleen toegankelijk voor Emelwerda-leerlingen.   

Sponsorloop
Rond half tien zal de sponsorloop beginnen. De leerlingen laten zich sponsoren door vrienden, familie en buren.  Eerst zullen de leerlingen uit de onderbouw lopen, en later de bovenbouwleerlingen. 

Fancy fair
Rond het middaguur zal de fancy fair beginnen. Iedereen is hier van harte welkom om zo veel mogelijk geld te geven aan Edukans Going Global. 

De verschillende dingen:
• Er zal een patatkraam zijn van McCain
• Alle klassen organiseren hun eigen kleine actie en krijgen hiervoor eventueel een kraampje.
• Er zal een kraam zijn voor de schoolbibliotheek waar boeken worden verkocht.

Het is de bedoeling dat men bonnetjes koopt en deze vervolgens gebruikt als betaalmiddel. Het opgehaalde geld zal continu worden geteld door een aantal wiskundigen, en een live tussenstand zal worden gegeven op het telpunt.

Overhandiging cheques basisscholen
Aan het einde van de fancy fair om 16.00 uur zullen de leden van het SCPO bij ons op school komen om hun opbrengst te overhandigen. Hierna zal de actie worden afgesloten en begint het opruimen.

De tussenstand van de actie is te volgen op de actiepagina van Edukans Going Global.  Een donatie is ook mogelijk via die pagina. Terug