U bent hier:   Home
  |  Inloggen

Article Details

Leerlingen onderzoeken bedrijven 24-9-2019
Deze week gaan 45 leerlingen niet naar school maar naar het werk. Vorig schooljaar waren de thuisblijvers, leerlingen 4 havo/vwo die om uiteenlopende redenen niet meegingen op werkweek, al een week te gast bij een bedrijf naar keuze om te ervaren hoe het is om er te werken. Met enthousiaste verhalen kwamen ze thuis en na een week vonden ze het bijna jammer om weer naar school te gaan. Ook de bedrijven die meewerkten, waardeerden het initiatief en lieten de jongeren vol trots kennis maken met hun bedrijf. Reden voor het Emelwerda College om die mogelijkheid ook dit schooljaar aan te bieden.

Samen met SOS Werkt, de organisatie die de verbinding legt tussen onderwijs en bedrijfsleven, werd een opdracht geformuleerd voor zowel bedrijven als leerlingen om deze zogenaamde Job Shadow Week tot een succes te maken. Doel van de week is dat de hbo’ers en wo’ers in spe, kennis maken met bedrijven in de regio en ontdekken dat er hier op hun niveau heel veel aantrekkelijke banen zijn. Uiteindelijk doel daarvan is natuurlijk dat deze leerlingen, het talent van de toekomst, na hun studie terugkeren naar de Noordoostpolder en behouden blijven voor onze regio.

Het Emelwerda College is een ondernemende school die ondernemende vaardigheden stimuleert bij haar leerlingen. Directeur Marga Sijbom: ‘De maatschappij vraagt om jongeren met een ondernemende mentaliteit. Dat wil zeggen: jongeren die initiatief nemen, kansen zien en die ook grijpen. Jongeren die voor zichzelf opkomen en hun eigen zaken regelen. Jongeren die doelen stellen en ergens voor durven te gaan. Ondernemend gedrag gaat over woorden als: verantwoordelijkheid, omgevingssensitiviteit, zelfstandigheid, initiatiefrijk, verbeteringsgericht, creativiteit, zelfreflectie, een lerende houding en een hands-on-mentaliteit: wat kan ik veranderen en aanpakken? Wij vinden het heel belangrijk dat we leerlingen kansen bieden om nieuwe uitdagingen aan te gaan. Onze slogan is dan ook ‘Samen ontwikkelen we jouw talenten’. Door leerlingen deze mogelijkheid aan te bieden ontdekken ze hun talenten en kunnen ze die verder ontwikkelen. En wie weet houden ze er wel een (bij)baan aan over. Hoe mooi zou dat zijn?’

SOS Werkt: ‘Ondernemend gedrag betekent ook kansen benutten. Kansen die waarde geven aan je omgeving en aan jezelf. Met de opdracht die wij formuleerden krijgen leerlingen de unieke kans een week lang tot in detail een bedrijf te onderzoeken. Ze lopen mee met een medewerker en ontdekken wat zijn/haar werk inhoudt en welke competenties daarvoor nodig zijn. Leerlingen worden uitgedaagd aan de hand van het stellen van vragen zo veel mogelijk te weten te komen over ‘hun’ bedrijf. Op 27 september vindt er een afsluitende netwerkmiddag plaats op school. De leerlingen laten hun ouders en de bedrijven zien waar ze zich die week mee bezig hebben gehouden. In een pitch presenteren ze het bedrijf en de opdracht die ze hebben uitgevoerd.’

Hoewel de week nog maar net is begonnen, is het nu al zeker dat volgend schooljaar niet alleen de thuisblijvers maar zelfs álle 4 havo leerlingen de unieke kans krijgen om een hele week ondergedompeld te worden in een bedrijf in de regio.
  


Foto: Bruno uit 4 havo loopt deze week mee met fotograaf Pim van der Maden.Terug