U bent hier:   Home
  |  Inloggen

Article Details

Den Haagdag 5 vwo 20-6-2019


Klas 5 vwo is naar Den Haag geweest. De 71 leerlingen gingen in kleinere groepjes o.l.v. de mentoren naar de verschillende programma onderdelen:

· In het Literatuurmuseum werd door drie groepen een bezoek gebracht aan het Pantheon: een (nadere) kennismaking met 100 schrijvers die bepalend zijn geweest voor 1000 jaar Nederlandse literatuur. Daarna werd een workshop gevolgd waarbij de leerlingen zelf actief aan de slag gingen met taal en poëzie aan de hand van een grote wandschildering van de dichter/schilder Lucebert (pseudoniem van Lubertus Johannes Swaanswijk).

· In Museum De Gevangenpoort werd door drie andere groepen een museumles gevolgd met als thema misdaad en straf. Precies 400 jaar geleden werd raadpensionaris Johan van Oldenbarnevelt op het Binnenhof onthoofd na door Prins Maurits te zijn beschuldigd van hoogverraad. Maar had hij een misdaad begaan die een dergelijke straf rechtvaardigde? Of was het een politieke moord? De rondleiding in De Gevangenpoort was wel een beetje griezelig. De werktuigen waarmee in vroeger tijden bekentenissen werden afgedwongen, maakten veel indruk. En duidelijk werd dat opsluiting in een Middeleeuwse gevangenis ook geen pretje moet zijn geweest.

· In het Mauritshuis stond voor alle leerlingen een rondleiding op het programma langs de topstukken van dit prachtige museum, zoals ‘Het meisje met de parel’ van Vermeer, De stier’ van Potter en ‘De anatomische les van dr. Nicolaes Tulp’ van Rembrandt.

Daarna was er gelegenheid om zelf de Haagse binnenstad verder te verkennen en even te winkelen voor zover het budget dat toeliet, want Den Haag is een dure stad. Gelukkig vonden veel meiden de weg naar de koopjes bij de Primark en de H&M. De meeste jongens gaven de voorkeur aan de Mediamarkt. Na een gezellig Italiaans etentje bij pizzeria VIP (Very Italian Pizza), bracht de bus ons weer terug naar Emmeloord.

Het was een geslaagde dag die de leerlingen veel nieuwe ervaringen heeft gebracht. Hun gedrag tijdens de excursie verdient een compliment. Iedereen hield zich keurig aan de afspraken en de gedragsregels. Dank aan de mentoren van 5V (mevr. Verrips, mevr. Gerritzen, mevr. Hoeksma, mevr. Hoencamp, mevr. Smits en dhr. Westra) voor hun inzet tijdens de Den Haagdag.


A. van Veldhuijzen
afdelingsleider vwo bovenbouw 


Terug