U bent hier:   Home
  |  Inloggen

Article Details

Model European Parlement 25-3-2019

Model European Parlement (een verslag van Aaike en Lisanne uit 5vwo)

Eindelijk was het zover: de 28ste editie van MEP Flevoland in het provinciehuis in Lelystad. De acht gedelegeerden van Italië en het Verenigd Koninkrijk en wij, als journalisten van het Emelwerda College, stonden vorige week vrijdagmiddag te popelen om in de bus te stappen, het provinciehuis binnen te lopen en de eerste bijeenkomst bij te wonen.

Eenmaal aangekomen waren er al veel gesprekken gevoerd die dezenuwen een beetje in bedwang hielden. Vinnige opmerkingen, net-wel net-niet kunnende grapjes en ga zo maar door; eigenlijk het standaard gesprek tussen een aantal pubers. En toen kwam het moment dat iedere gedelegeerde, iedere journalist en iedere andere aanwezige (denk aan voorzitters, de gedeputeerde en natuurlijk drs. Verrips en drs. Schoemakers) naar binnen geroepen werd voor de allereerste bijeenkomst.

De bijeenkomst werd geopend door de voorzitter. Iedere voorzitter hield een speech over het land dat hij of zij vertegenwoordigde. Daarna gingen alle commissies uiteen om kennis met elkaar te maken. Dit deden ze onder het genot van een hapje en een drankje. Bij de journalisten was de band al gauw sterk, er werd gelachen en er werden goede gesprekken gevoerd. Al gauw was het echter weer tijd om naar huis te gaan; het hele weekend lekker speeches schrijven.

Maandagochtend heel vroeg zat het Emelwerda-team in de bus, we hadden er weer zin in. Daar aangekomen gingen de gedelegeerden per commissie in een vergaderzaal zitten. De journalisten gingen uit elkaar en iedereen ging bij een commissie zitten om een verslag over de vergadering te schrijven. Eerst werden de problemen besproken en daarna werden de oplossingen voor de problemen bedacht.

Toen was het tijd voor een welverdiende pauze en we gingen met zijn allen naar de HEMA, waar veel werd bijgepraat over wat er allemaal gebeurd was. Na de pauze gingen de commissies de oplossingen verder uitwerken, en er werden steeds meer grappen gemaakt. Aan het eind van de dag gingen we naar huis en dinsdagochtend waren we er weer helemaal klaar voor.

De volgende ochtend begonnen we direct met debatteren. 
Er werden amendementen besproken en tegenspeeches gehouden. Na een volle dag debatteren was het einde daar; de gedelegeerden die uitgekozen waren om door te gaan naar Nationaal werden bekendgemaakt, de certificaten werden uitgedeeld en aan het eind van de middag ging iedereen voldaan naar huis. Job Mather, Iris van Son en Niek ter Haar van het Emelwerda Collega gaan door naar nationaal. Gefeliciteerd!


Terug