U bent hier:   Home
  |  Inloggen

Article Details

Amsterdamdag 6vwo 4-3-2019
Woensdag 27 februari gingen de leerlingen van 6 vwo onder leiding van hun mentoren en afdelingsleider naar Amsterdam. Het was een lange en intensieve dag van 08.30 tot 00.15 uur (!) met een goed gevuld programma. 

De CM/EM-leerlingen gingen naar het Amsterdam Museum, waar de rondleiding betrekking had op het eindexamen geschiedenis. Er werd aandacht besteed aan de historische context  ‘De Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden 1515-1648’. 

De NG/NT-leerlingen werden verdeeld over twee andere musea: in het Tropenmuseum had de rondleiding als thema ‘Koloniaal verleden in het heden’. De beelden van het slavernijverleden en de praktijken uit de tijd van het Cultuurstelsel op Java (zoals aan de kaak gesteld in de Max Havelaar van Multatuli) maakten veel indruk. In het Joods Historisch Museum maakten de leerlingen tijdens de rondleiding kennis met allerlei aspecten van de joodse religie en de geschiedenis van de joden in Nederland van 1600 tot de 20e eeuw. 

Het Rijksmuseum werd door alle leerlingen bezocht. Verdeeld over zes mentorgroepjes kregen zij een boeiende en activerende rondleiding door het Rijksmuseum, waar de hoogtepunten van de schilderkunst in de Gouden Eeuw werden bewonderd. 

Daarna was er gelegenheid om te winkelen en de Amsterdamse binnenstad te verkennen. 

Na de avondmaaltijd per mentorklas in drie verschillende exotische restaurants stond de musical ‘Evita’ in theater Carré op het programma. Deze musical van Tim Rice en Andrew Lloyd Webber met de wereldberoemde hit ‘Don’t cry for me Argentina’ en in de hoofdrollen Brigitte Keizer en René van Kooten vertelt het aangrijpende levensverhaal van de ambitieuze Eva Duarte die door haar huwelijk met president Juan Péron opklom van tweederangs actrice tot first lady en machtigste vrouw van Argentinië. Geliefd bij haar volk - ze werd liefkozend Evita genoemd, dat betekent zoveel als ‘Evaatje’ -, gehaat door de elite en omstreden tot op de dag van vandaag. 

Een mooi slot van een geslaagde Amsterdamdag die de leerlingen veel nieuwe ervaringen heeft gebracht.
Terug