U bent hier:   Home
  |  Inloggen

Article Details

Op reis 30-7-2018

De zomervakantie is aangebroken. Een heerlijk seizoen. Een tijd van tot rust komen, andere dingen doen, met andere dingen bezig zijn, nieuwe dingen ontdekken... Veel mensen kiezen ervoor om in de zomervakantie op reis te gaan, even lekker er op uit, misschien ver weg of juist dichtbij.... 

Er zijn mensen die volop genieten van ons eigen land met al het moois dat Nederland heeft te bieden. Geen gestress op een luchthaven of uren in een Franse file staan. Gewoon lekker weg in eigen land, met Nederlandse landschappen en de vertrouwde Nederlandse keuken. Er zijn ook mensen die het juist heerlijk vinden om de grens over te gaan om zich onder te dompelen in een andere cultuur, traditie, keuken en ook vaak toch wel religie.... Wie bezoekt er op vakantie nu niet af en toe een gebedshuis? In het buitenland staan de deuren nog wel altijd open van een kerk... In Nederland zitten ze vaak door de week dicht... Jammer.


Een aantal weken geleden zijn we vanuit de vaksectie godsdienst op reis geweest met alle tweedeklassers van het Emelwerda College, op reis naar het bijbels openlucht museum. De leerlingen werden die dag eigenlijk meegenomen op een reis door verschillende landen, culturen maar ook vooral religies heen. In het bijbels openluchtmuseum staan tegenwoordig namelijk de drie Abramitische godsdiensten centraal, ofwel, het Jodendom, Christendom en de Islam. 

De leerlingen mochten ruiken, proeven en rondkijken in de keukens van de verschillende godsdiensten. Op deze dag kwamen de leerlingen er weer achter dat het Christelijke geloof enorm geworteld is in het Jodendom. Veel mensen vergeten vaak dat Jezus zelf een Jood was, onder de Joden heeft geleefd en heeft deel genomen aan de gebruiken en tradities. Ook kwamen ze er achter dat de Islam ook veel Joodse en Christelijke elementen bezit. Het museum heet tegenwoordig Oriëntalis maar heet in de volksmond nog steeds het bijbels openlucht museum. 

Vanuit het woord van God kijken we ook tijdens onze lessen godsdienst naar de andere religies. Onze lesmethode heet “de Bijbel centraal”. Het is ons handboek bij het leven, dat ons de weg mag wijzen tijdens onze levensreis. Misschien is het alweer een tijdje geleden dat u door alle drukte dit boek gelezen heeft. Wellicht neemt u dit boek mee wanneer u straks op vakantie gaat. Als dit het geval is dan daag ik u uit om weer eens door de Bijbel heen te reizen, het boek zal u versteld doen staan. Dit oude boek is namelijk nog steeds enorm actueel en grensoverschrijdend. 

Ik wens u een fijne vakantie.

Sjoerd Bakker 
docent godsdienstTerug