U bent hier:   Home
  |  Inloggen

Article Details

Den Haagdag 5vwo 2-7-2018

Klas 5 vwo is woensdag naar Den Haag geweest. De 87 leerlingen gingen in kleinere groepjes o.l.v. de mentoren naar de verschillende programma onderdelen:

• In het Literatuurmuseum werd door twee groepen een workshop gevolgd waarbij de leerlingen zelf actief aan de slag gingen met taal en poëzie aan de hand van een grote wandschildering van de dichter/schilder Lucebert.
• In het Paleis Lange Voorhout kregen drie groepen een rondleiding langs het werk van de beroemde graficus M.C. Escher. De leerlingen verbaasden zich over het gezichtsbedrog in zijn werk: pilaren die op de ‘verkeerde’ plaats staan of een aquaduct dat het water kennelijk naar boven voert in plaats van naar beneden.


• In het Mauritshuis stond een interactieve en heel leerzame rondleiding op het programma langs de topstukken van dit prachtige museum, zoals ‘Het meisje met de parel’ van Vermeer en ‘De anatomische les van dr. Nicolaes Tulp’ van Rembrandt. • Tijdens de stadswandeling o.l.v. een gids werd niet alleen genoten van de historische gebouwen aan en rond het Binnenhof, maar ook van het prachtige zonnige weer.
• Een beetje griezelig was het bezoek aan museum De Gevangenpoort. De werktuigen waarmee in vroeger tijden bekentenissen werden afgedwongen, maakten veel indruk. En duidelijk werd dat opsluiting in een Middeleeuwse gevangenis ook geen pretje moet zijn geweest.

• Helaas konden i.v.m. verscherpte beveiligingsmaatregelen niet al onze leerlingen de Tweede Kamer bezoeken. Degenen die wel naar binnen mochten, kregen uitleg over de werking van het politieke bedrijf en over de symboliek in de architectuur van het nieuwe Tweede Kamergebouw uit 1992. Er werd een bezoek gebracht aan de publieke tribune en aan de zogeheten Handelingenkamer, waar sinds 1815 alle verslagen van de Kamervergaderingen worden bewaard. Tenslotte volgde een ontmoeting met een CDA Tweede Kamerlid.


Daarna was er gelegenheid om zelf de Haagse binnenstad verder te verkennen en even te winkelen voor zover het budget dat toeliet, want Den Haag is een dure stad. Gelukkig vonden veel meiden de weg naar de koopjes bij de Primark en de H&M. De meeste jongens gaven de voorkeur aan de Mediamarkt. Na een gezellig Italiaans etentje bij pizzeria VIP (Very Italian Pizza), brachten de bussen ons weer terug naar Emmeloord.

Het was een zeer geslaagde dag die de leerlingen veel nieuwe ervaringen heeft gebracht. Hun gedrag tijdens de excursie verdient een groot compliment. Iedereen hield zich keurig aan de afspraken en de gedragsregels in musea en Tweede Kamer. Dank aan de mentoren van 5 vwo (mevr. Verrips, mevr. Gerritzen, dhr. Braam, dhr. Westra en dhr.Goosen) voor hun inzet tijdens de Den Haagdag.


Terug