U bent hier:   Home
  |  Inloggen

Article Details

Amsterdamdag 6 vwo 19-3-2018
Woensdag 14 maart gingen de leerlingen van 6 vwo onder leiding van hun mentoren en afdelingsleider naar Amsterdam. Het was een lange en intensieve dag van 08.00 tot 00.45 uur (!) met een goed gevuld programma. 

In de ochtenduren ging klas 6V1 naar het Amsterdam Museum, waar de rondleiding als thema had: de opkomst en bloeitijd van Amsterdam als belangrijkste handelsstad van de Republiek in de Gouden Eeuw. Klas 6V2 werd in het Tropenmuseum rondgeleid met als thema ‘Koloniaal verleden in het heden’. De beelden van het slavernijverleden en de praktijken uit de tijd van het Cultuurstelsel op Java (zoals aan de kaak gesteld in de Max Havelaar van Multatuli) maakten veel indruk. 

Na de lunch kregen alle leerlingen een boeiende en activerende rondleiding door het Rijksmuseum, waar de hoogtepunten van de schilderkunst in de Gouden Eeuw werden bewonderd. Geen kwestie van passief naar de gids luisteren, want de leerlingen moesten zich in groepjes verdiepen in de achtergronden van een bepaald schilderij en vervolgens een korte presentatie voor hun klasgenoten verzorgen. Een heel leerzame ervaring om zelf even gids in het Rijksmuseum te zijn. 

Daarna was er gelegenheid om te winkelen en de Amsterdamse binnenstad te verkennen. 

Na de avondmaaltijd in een Italiaans restaurant stond de musical ‘Was Getekend, Annie M.G. Schmidt’ in het De La Mar Theater op het programma. In deze autobiografische musical nam de bekende schrijfster – gespeeld door Simone Kleinsma – het publiek mee langs haar successen, liefdes, angsten en verdriet. Een aangrijpend verhaal met een lach en een traan. En natuurlijk met tijdloze nummers als ‘Op een mooie  Pinksterdag’, ‘Margootje’ en ‘Vluchten kan niet meer’. 

Een mooi slot van een geslaagde Amsterdamdag die de leerlingen veel nieuwe ervaringen heeft gebracht.

Terug