U bent hier:   Home
  |  Inloggen

Article Details

Technasiumleerlingen winnen 1e prijs 12-6-2017

Frans de Boer, Jaime de Bruin, Ruben Oost en Tade Salverda (5 vwo) hebben met hun project voor Waterschap Zuiderzeeland de innovatieprijs (1e prijs) gewonnen voor Bouwend Nederland, een belangenorganisatie voor bedrijven in de bouw. De wedstrijd was uitgezet onder alle 92 technasia in Nederland. Naast 9 andere genomineerden hebben zij hun project gepresenteerd op de bouwcampus van TU-Delft voor een jury van 8 personen bestaande uit experts uit de bouw- en infrastructuurwereld en stafleden van het Technasiumplatform Nederland

De opdracht van het waterschap was om een zelfvoorzienende stuw te creëren die, los van nutsvoorzieningen kon functioneren. De oplossing van de groep is om gebruik te maken van de temperatuurverschillen tussen het water en een door de zon verwarmd oppervlak en deze via een thermo-elektrische generator om te zetten in elektriciteit. Om zoveel mogelijk zonnewarmte op te vangen en te concentreren op een klein oppervlak gebruiken ze een parabolische spiegel terwijl voor de koeling een circuit met water uit de sloot wordt gebruikt.

Deze techniek is in Nederland nog vrijwel nieuw en wordt in een dergelijke toepassing en schaal nog niet gebruikt. Zij bouwden een werkende proefopstelling waarmee zij ter plekke een elektrische spanning konden opwekken, zelfs binnen in de presentatieruimte. De jury koos hun project uit als meest innovatieve idee met veel, tot nu toe onbenutte, mogelijkheden voor toepassingen op allerlei terreinen waar sprake is van restwarmte. Het waterschap doet momenteel al onderzoek naar een concrete toepassing en werkt aan een prototype. Aan de prijs is een geldbedrag verbonden van 1000 euro, te besteden aan vervolgstudie.
Wij zijn trots op onze leerlingen en hun docenten. Een geweldige prestatie.Terug