U bent hier:   Home
  |  Inloggen

Article Details

Emelwerda-De Noordoostpolder Dictee 28-3-2017

Op maandag 27 maart vond de jaarlijkse taalstrijd van het Emelwerda-De Noordoostpolder Dictee weer plaats in ’t Voorhuys in Emmeloord. Diverse teams bogen zich over onderstaande zinnen:

1 Een Zuidoost-Aziatische hipster die al enige jaren in Amsterdam woont, gek is op sushi, wasabi en sangria en recent tijdens een tv-debat over hybrideauto's het onderspit moest delven tegen een balorig appende teenager, besluit vanwege dit akkevietje/akkefietje een weekje naar vrienden in Portland te gaan.

2 Voordat de aimabele dertiger enige dagen later, gehuld in een fleecebodywarmer, incheckt op Schiphol, neemt hij voor de negen uur durende non-stopvlucht een tournedostje in het dichtstbijzijnde etablissement en koopt in de taxfreewinkel rücksichtslos voor een exorbitant bedrag een flesje eau de cologne.

3 Een van zijn medepassagiers blijkt een door- en doorslechte journalist te zijn die een aantal aflaadpolissen van een gerenommeerde koffieketen in de VS gaat onderzoeken, alvorens hij verder reist naar een Midden-Amerikaanse bananenrepubliek voor een interview met een guerrillaleider.

4 De hipster krijgt het Spaans benauwd en is op zijn qui-vive als hij ziet dat hij jammer genoeg naast de journalist komt te zitten, die direct van wal steekt met een wel heel bijzonder verhaal.

5 De hippe kerel veinst te luisteren naar het gejeremieer van de man over het hardvochtige beleid van het rapaille van de linksgeoriënteerde rechterlijke macht, maar dagdroomt in Morpheus' armen over zijn weekje vakantie.

6 De journalist is diep ontgoocheld als hij ziet dat zijn besognes met en zijn verhaal over een chantabele rechter-commissaris, die ten lange leste openlijk pleitte voor een re-integratieproces voor de pro-Deoadvocaat die liefdesbrieven van een bekende crimineel uit de gevangenis meenam, geen gehoor vinden.

7 De hipster ontwaart de teleurgestelde blik van de man naast zich en -rechtdoorzee als hij is-, wil hij coûte que coûte geen heibel en verontschuldigt zich voorzijn asociale gedrag.

8 Ten tweede male doet de journalist zijn relaas; helaas wordt hij onderbroken door een lieftallige stewardess die een espressootje serveert, terwijl twee rijen verderop een blèrende kleuter de rust verstoort en de vader -een echte watjekouw- het niet lukt om zijn krijsende dreumes tot bedaren te brengen en uit ergernis een boek laat vallen dat daardoor naar de filistijnen is.

9 Echter, de gezagvoerder is de redder in nood en meldt in steenkolenengels dat de luchthaven van Portland nadert, en de tafeltjes en rugleuningen rechtgezet dienen te worden.

10 Quasinonchalant kijkt de hipster nog een keer naar de vader met zijn onuitstaanbare kleuter, pakt zijn handbagage, zet zijn koptelefoon op en loopt, genietend van prachtige middle-of-the-roadmuziek, het vliegtuig uit, op weg naar zijn vrienden op de door sequoia’s omgeven camping.Terug