U bent hier:   Home
  |  Inloggen

Article Details

Mijn leven in de DDR 4-11-2015
De leerlingen van klas 4 vwo luisteren dinsdag aandachtig naar de gastles van een Nederlander die in de DDR heeft gewoond. Erich Schaank is in 1960 in Nederland geboren. Van 1987 t/m mei 1989 woonde hij in Weimar (Thüringen). Hij vertelt de leerlingen over het dagelijks leven in de DDR en zijn ervaringen met de Oost-Duitse veiligheidsdienst, de Staatsicherheit. Na de hereniging maakte hij gebruik van de mogelijkheid om zijn Stasi-dossier op te vragen. Het meer dan 250 pagina’s tellende document laat hij rondgaan. Hij ontdekte in zijn dossier dat hij vanaf het begin van zijn komst vanuit Nederland naar de DDR in de jaren tachtig al geschaduwd werd.


In het kader van 25 jaar Duitse eenwording vertellen dit najaar ooggetuigen van de Duitse deling op Nederlandse scholen over hun ervaringen. Zij doen dit voor het project ‘Blik op de Muur’. 2500 leerlingen van 44 scholen in heel Nederland krijgen van 2 tot 13 november gastlessen van personen die zijn opgegroeid in de DDR of in West-Berlijn.


‘Hoe was het om op te groeien in de DDR of in het geïsoleerde West-Berlijn van de jaren ’80? Wat weet u nog van de nacht van 9 november 1989, toen de Berlijnse Muur viel? Werd u in de gaten gehouden door de Stasi? Wat waren de gevolgen van de Wende voor uw familie?’ De leerlingen waren erg geïnteresseerd.  


Met het project ‘Blik op de Muur – gastsprekers over hun leven in het gedeelde Duitsland’ wil het Duitsland Instituut leerlingen meer betrekken bij de recente geschiedenis van Duitsland. Immers, 26 jaar na de val van de Muur is een generatie opgegroeid die de deling alleen uit hun geschiedenisboeken kent. De persoonlijke verhalen van de gastsprekers maken de geschiedenis tastbaar. 


Terug