Sportklas
 

Sportklas

Ben je sportief en vind jij het leuk om te sporten en belangrijk om te bewegen, dan is de sportklas de ideale klas voor jou!
De sportklas is er voor leerlingen die een brede belangstelling voor sport hebben en het leuk vinden om zelf aan sport te doen. Iedereen komt naar school om een diploma te halen. Dat geldt ook voor leerlingen in de sportklas. De sportklas is er voor leerlingen met het niveau mavo, havo en vwo. Voor alle niveaus geldt dat er dagelijks huiswerk gemaakt moet worden en dat er gestudeerd moet worden.

Sportklasleerlingen vertellen
Wij zijn 2 leerlingen uit de sportklas 1SP2. Het is hier heel erg leuk, je hebt in totaal 4 uur LO en dan ook nog eens 3 uur sportoriëntatie. Met sportoriëntatie ga je speciale sporten doen bijv. naar FitFun, daar ga je squashen. Of je gaat zwemmen in het Bosbad. Je gaat naar Butzelaar, daar doe je krachttraining op muziek en je gaat daar fietsen op muziek en je gaat ook nog duiken en wij kregen ook speciale judoles. Dus ik zou zeggen: ga allemaal naar de sportklas, want het is echt super gaaf!

De lessen
In de sportklas heb je één uur LO extra per week. Daarnaast is er één middag in de week sportoriëntatie. De sportoriëntatie brengt voor de ouders extra kosten met zich mee. Deze kosten bedragen ongeveer €150,-. Van deze kosten worden trainers, materialen, workshops en een deel van het zeilkamp betaald. Tijdens de sportoriëntatie doe je allerlei sporten die je tijdens de reguliere gymuren niet krijgt zoals duiken, schermen, handboogschieten, kickboxen enz. Daarnaast onderdelen uit de blokken ‘Sport en Gezondheid’ en ‘Sporten met een handicap’. We oefenen dan onder anderen met goalbal, rolstoelbasketbal en nemen een kijkje bij paardrijden voor mensen met een beperking.
We vinden het ook belangrijk dat je bijv. leert scheidsrechteren en een sporttoernooi leert organiseren. Een aantal dagen per jaar krijg je een project over sport en bewegen. Kortom uitdagingen en activiteiten genoeg!

Breed scala aan sporten
Het is belangrijk dat je belangstelling hebt voor een breed scala aan sporten en bereid bent je in te zetten en je te verdiepen in je eigen leren. Je hoeft dus geen topsporter te zijn om in de sportklas te komen. Je maakt kennis met veel verschillende sportactiviteiten, zowel binnen als buiten de school. Ook zowel zelf doen als een kijkje achter de schermen. De bedoeling van de sportklas is om zoveel mogelijk te oriënteren op wat de maatschappij aan sport biedt. Wij denken dat wanneer je elke week weer iets hebt waar je naar uit kunt kijken, in dit geval een sportieve activiteit. Dat het je schooltijd nog leuker zal maken.

Hoe ziet de brugperiode eruit?
Je blijft als sportklas twee jaar bij elkaar. Na het tweede leerjaar kun je, onder bepaalde voorwaarden, in het derde leerjaar van het vmbo kiezen voor LO2. Op de havo kun je dan in het vierde leerjaar kiezen voor BSM. Dit staat wel los van elkaar. Na de Sportklas hoef je niet perse te kiezen voor een vervolg. Andersom hetzelfde, je kunt ook voor LO2 en BSM kiezen zonder dat je in de Sportklas gezeten hebt.

Wat is sportoriëntatie?
De uren voor sportoriëntatie zijn anders dan de uren voor gymnastiek. Je maakt kennis met sporten die je niet in de gymnastieklessen krijgt, bijvoorbeeld schaatsen, klimmen, schermen, tennis, kanoën. Ook onderneem je activiteiten in het organiseren van sportevenementen zoals leren scheidsrechter te zijn en een toernooi organiseren. Je leert hoe mensen in andere landen sporten en hoe mensen met een lichamelijke handicap sporten. De Christelijke Academie Lichamelijke Opvoeding (CALO) en sportverenigingen helpen ons bij de invulling van jouw lessen.

Een leerling vertelt...

Aanmelding en kosten Als je vindt dat de sportklas iets is voor jou en je denkt dat je er geschikt voor bent dan kun je dit op het “Gemeenschappelijk aanmeldingsformulier van de scholen voor Voortgezet Onderwijs in Emmeloord, Urk en Lemmer” schrijven. In principe wordt iedereen geplaatst in de sportklas. Mocht het onverhoopt zo zijn dat er voor een bepaalde afdeling niet genoeg aanmeldingen zijn om een complete klas te vormen, krijgen de leerlingen die zich daar voor aangemeld hebben wel Sportoriëntatie. Ze komen dan met een groepje dat ook voor de Sportklas heeft gekozen in een ‘reguliere’ klas en komen op de momenten van de Sportoriëntatie gewoon bij de rest van de groep.

Sportklascoördinator
I. van Limburg, i.vanlimburg@emelwerda.nl